de Groot, Pieter
GeslachtMan
Leeftijd 58
Geboren vr 28 jun 1889 te Middelharnis, Zuid-Holland, Netherlands
Overleden zo 17 aug 1947 te Maassluis, Zuid-Holland, Netherlands
Begraven
BeroepMachinezetter, Typograaf, uitgever "De Schakel"
Vader Groot, Abraham de
Moeder Jongejan, Jannetje
 
BroerGroot, Rokus de (3)
BroerGroot, Arij de
ZusGroot, Pieternella de
BroerGroot, Arij de
BroerGroot, Gerrit de (4)
ZusGroot, Pieternella de
BroerGroot, Willem de (2)
BroerGroot, Arie de (8)
BroerGroot, Cornelis de
ZusGroot, Elisabeth de
Huwelijk do 19 jul 1917 te Brielle, Zuid-Holland, Netherlands
MetLint, Pietertje van
Kinderen(3) Groot, Abraham de
Groot, Arie de (4)
Groot, Rokus de
Notities (1) Geboren/gedoopt (nederlands hervormd) op 28 juni 1889 te Middelharnis, overleden/begraven op 17 en op 21 augustus 1947 te Maassluis

Pieter de Groot had in Maassluis een eigen drukkerij die na zijn dood (na een harrtaanval) zoals vermeld in een advertentie in de krant. werd overgenomen door zijn zoon. Ook was hij bekend in het politieke leven wel voor de partij CHU. Hem werd in 1939 een wethouderszetel aangeboden ten tijde van de oorlog, maar weigerde deze te accepteren. Voor de gemeenteraadsverkiezingen stond hij als derde op de lijst, doch bedankte wegens gezondheidsreden. Pieter de Groot werd 58 jaar. Tijdens de begrafenis waren ook de burgemeester en wethouder aanwezig om afscheid te nemen. (Bron: Stuk uit de krant DeSchakel)

Bron Burgerlijke stand - Geboorte
Archieflocatie Streekarchief Goeree-Overflakkee
Algemeen Gemeente: Middelharnis
Soort akte: Geboorteakte
Aktenummer: 80
Aangiftedatum: 29-06-1889
Kind Pieter de Groot
Geslacht: M
Vondeling: N
Geboortedatum: 28-06-1889
Geboorteplaats: Middelharnis
Vader Abraham de Groot
Moeder Jannetje Jongejan

Bron Burgerlijke stand - Huwelijk
Archieflocatie Streekarchief Voorne-Putten en Rozenburg
Algemeen Toegangnr: 358
Inventarisnr: 62
Gemeente: Brielle
Soort akte: Huwelijksakte
Aktenummer: 19
Datum: 19-07-1917
Bruidegom Pieter de Groot
Geboorteplaats: Middelharnis
Bruid Pietertje van Lint
Geboorteplaats: Rockanje
Vader bruidegom Abraham de Groot
Moeder bruidegom Jannetje Jongejan
Vader bruid Arie van Lint
Moeder bruid Pietertje van den Berg
Nadere informatie bruidegom: 28 jaar.; bruid: 24 jaar.

Bron Burgerlijke stand - Overlijden
Archieflocatie Stadsarchief Vlaardingen
Algemeen Gemeente: Maassluis
Soort akte: Overlijdensakte
Aktenummer: 51
Aangiftedatum: 19-08-1947
Overledene Pieter de Groot
Geslacht: M
Overlijdensdatum: 17-08-1947
Leeftijd: 58
Overlijdensplaats: Maassluis
Vader Abraham de Groot
Moeder Jannetje Jongejan
Partner Pietertje van Lint
Relatie: Weduwnaar

Terug in de tijd
donderdag 23 augustus 2007
De geschiedenis van de Maassluise Courant De Schakel start in 1935. Het was eigenlijk een troosteloos jaar. De werkloosheid duurde al lang en was op het hoogst toen Drukkerij van der Endt de uitgave van de Maassluissche Courant en de Westlandsche Courant moest opgeven omdat al te lang de baten de kosten niet meer konden dekken. Bijna het gehele personeel kwam zonder werk. De crisis was totaal.
Ook machinezetter Pieter de Groot kwam zonder werk. Ironisch genoegd werd hij praktisch gelijktijdig lid van de Maassluise gemeenteraad en lid van het grote leger werklozen. In drie maanden besloot hij alles op alles te zetten. Hij verkocht woonhuis en met de rest ‘op afbetaling’ kocht hij in Den Haag een kleine failliete ‘elektrische handelsdrukkerij’, bestaande uit een cilinderpers met een maximum papierformaat van 50 x 65 cm; een degelpersje voor het kleine werk; een snijmachine en wat klein apparatuur. Alle met hand- of voetbediening. Verder wat letter- en zetmateriaal. Eigenlijk van alles te weinig en nauwelijks voldoende om te starten.
Van de heer Karel Poortman huurde hij het pand Dr. Kuyperkade 25 met de daar achter gelegen schoollokalen voor acht gulden per week en voor 2200 harde Nederlandse guldens bracht men hem de hele zaak op één vrachtauto thuis.
Het eerste nummer van De Schakel kwam uit op zaterdagmorgen 21 september 1935. Het was de nieuwe drukker/uitgever niet meegevallen. Met Leen Pons, drukker en zetter en nachtelijke hulp van Jan Kap kreeg men de eerste Schakel op tijd in de bus. Reeds in de tweede week schakelde hij er op de vrijdagmiddag.
Crisis
De crisisjaren stonden voor de deur. Spanning en onzekerheid waren aan de orde van de dag. Het ging aardig met Drukkerij de Groot. Het was hard en veel werken en de concurrentie was hevig. Met de komst van De Schakel waren er drie wekelijkse advertentiebladen in Maassluis plus een blad uit Delft om de veertien dagen. De persen en het materiaal hadden hun beste tijd gehad en het vergde veel zorg en improvisatie om een aanvaardbaar product af te leveren.

Toch handhaafde Pieter de Groot zich. Met zijn enige werknemer en schrijver van een dertienjarige leerling, wist hij vol te houden, bijgestaan door zijn broer Arie de Groot. Destijds vouwde ‘ome Arie’ alle Schakels met de hand en bezorgde er ook een groot aantal. Langzaam kon Pieter de Groot enkele nieuwe letters en nieuw materiaal kopen en daardoor meer cachet geven aan zijn drukwerk. Er werden vele uren gewerkt voor zeer weinig geld. Maar na enkele jaren wist hij dat het ging. Drukkerij de Groot maakte een groei. Door de oorlog kwam er een stilstand, maar gelukkig kon Pieter de Groot na 1945 weer beginnen om de drukkerij van de grond te laten komen. Er kwam spoedig een degelpers, een zetmachine en personeel bij.

Toen in 1947 Pieter de Groot overleed, werd de drukkerij voortgezet door zijn zoon Arie de Groot. De zaken gingen goed. Drukkerij de Groot groeide met de economie mee. Het machinepark kon worden gemoderniseerd en worden uitgebreid. Drukkerij de Groot kreeg de wind in de rug. Met de offset rotatiepers en een fotografische zetmachine kon met het drukwerk in korte tijd afleveren met hoogstaande kwaliteit.

Modern bedrijf
Drukkerij de Groot is met doorzettingsvermogen en vakmanschap doorgegaan met het vervaardigen van hoogwaardige plaatselijke kranten. Als Maassluise Courant B.V., is het bedrijf onder leiding van kleinzoon Piet de Groot, inmiddels uitgever van zes volwaardige, goed gelezen en zeer gewaardeerde kranten en uitgegroeid tot een modern bedrijf. Alle uit te geven kranten worden gratis verspreid, door professionals vervaardigd en gedrukt. Elke krant is stuk voor stuk een ontmoetingsplaats voor adverteerders en lezers. Door de lokale binding en wekelijkse uitgaven, vormen de kranten een poel van nieuwsfeiten waar de lezer zeer tevreden over is. Uit onderzoek is gebleken dat met 97% alle kranten de best gelezen plaatselijke kranten zijn in de regio. Een percentage om trots op te zijn!

De uit te geven kranten zijn:
Maassluise Courant De Schakel
Verspreiding in Maassluis, Maasland, Maasdijk en Hoek van Holland (oplage25.000)
De Schakel Midden Delfland
Verspreiding in Maasland, Schipluiden, Den Hoorn, ’t Woudt (oplage 6.200)
Rozenburgse Courant
Verspreiding in Rozenburg (oplage 7.000)
Westvoornse Courant
Verspreiding in Oostvoorne, Rockanje, Brielle, Tinte, Zwartewaal en Vierpolders (oplage 14.000)
Monsterse Courant
Verspreiding in Monster, Ter Heijde aan Zee, Poeldijk (oplage: 9.500)
De Hoekse Krant
Verspreiding in Hoek van Holland (5.000)
Naast zelfstandig uitgever van bovengenoemde kranten, drukt de Maassluise Courant op moderne offset rotatiepersen kranten voor derden. Uitstekend krantendrukwerk voor aannemelijke tarieven. Vraag naar de mogelijkheden.

Zonder personeel geen krant
Het personeel van de Maassluise Courant is een hecht team die vakmanschap, professionaliteit en service hoog in het vaandel hebben staan. Al jaren werken collega’s met hart voor de zaak aan een goed en volwaardig product dat met zijn tijd meegaat. Met de nieuwe specials, items en nieuwsrubrieken blijven de kranten bij de tijd en doordat ieder personeelslid specialist is op zijn/haar eigen vakgebied blijft de kwaliteit van het product gewaarborgd. Het vervaardigen en produceren van mooie kwaliteitskranten zit in hart en nieren van het personeel van de Maassluise Courant en het bedrijf gaat ervan uit dit nog jaren te kunnen blijven doen naar ieders tevredenheid en plezier.

Referentie 11543
Datum 25-12-2012
(Als U rechtstreeks van b.v. Google op deze pagina kwam)