de Groot, Arij
GeslachtMan
Leeftijd 88
Geboren zo 23 mei 1869 te Middelharnis, Zuid-Holland, Netherlands
Overleden vr 28 mrt 1958 te Hoorn, Noord-Holland, Netherlands
Begraven
BeroepKuiper
Vader Groot, Rokus de
Moeder Langendoen, Cornelia
 
BroerGroot, Cornelis Franciscus de (13)
Huwelijk wo 20 mei 1903 te Maassluis, Zuid-Holland, Netherlands
MetNieuwkerk, Francina van
Kinderen(3) Groot, Rokus de (5)
Groot, Jacoba Klazina de
Groot, Cornelia de
Notities (1) Geboren/gedoopt (nederlands hervormd) op 23 mei 1869 te Middelharnis, getuige(n) Nijgh Willem Johannes, 42 jaar/ But Abraham, 39 jaar, overleden op 28 maart 1958, Aangifte van overlijden op 28 maart 1958 te Hoorn door Johannes van der Sman, 43 jaar, begrafenisondernemer en wonende te Zoetermeer. Arij de Groot is overleden om 06.20 uur. Arij de Groot is overgebracht naar Zoetermeer en bijgezet. (Bron: BS Hoorn akte nr 55) te Hoorn, begraven op 1 april 1958 te Zoetermeer

Trouwde op 20 mei 1903 te Maassluis, getuige(n) De Groot Abraham, 44 jaar, zeeman, De Groot Cornelis, 35 jaar, kuiper

Arij de Groot heeft tot ver in zijn pensionering bij het Scheepvaartmuseum gewerkt in Amsterdam. Een aantal van zijn modelscheepjes zijn verkocht, geveild en weggegeven als ook zijn schilderijen. Tevens bevindt zich op het koorrek van de N.H. kerk in Maassluis een scheepje van zijn hand en in het gemeentehuis van Maassluis hangt een doek van 4 x 3mtr (zeildoek) en stelt de vissersvloot voor van Maassluis. Dit schilderij is in opdracht gemaakt van de rederij waar Arij ten tijde werkte als kuiper. Ook wordt Arij de Groot vernoemd in het boek "Scheepsmodellen in Nederlandse Kerken".

Kuiperij:
Het belangrijkste nevenbedrijf van de haringvisserij vormde kuiperij, die kon worden onderscheiden in de zogenaamde droge en natte kuiperij. De droge kuiperij was de omvangrijkste. Zij leverde de honderdduizenden tonnen die nodig waren om de haring in te doen. Het maken van de tonnen -in de maten hele ton, kinnetje, zestiende, tweendertigste en achtje was geheel handwerk. Het was ook een zeer nauwkeurig werk: de harington moest immers waterdicht zijn. Men begon met het maken van duigen uit eikehout. Eén kant van de plank werd vlak gemaakt, waarna de kuiper er schuine stroken afstak, zodat de plank in het midden breder was dan aan het uiteinde. De andere zijde van de plank werd met het "holmes" bewerkt. Op de strijkbank werden de zijkanten glad geschaafd, waarbij men er op moest letten er niet te veel af te halen, want anders zou de ton later niet helemaal waterdicht zijn. De duigen werden in de vorm gezet door er "beslagringen" (ijzeren banden) omheen te doen. Vervolgens werd de half voltooide ton boven het vuur verwarmd, waardoor de duigen krom trokken en zodoende kon de kuiper ze stevig in elkaar drijven. Aan het onder- en boveneinde van de ton maakte de kuiper met gebruik van de "kroosschaar" sponningen, die de bodem en deksel moesten vasthouden. Een geoefend kuiper kon tot produktie van ongeveer 80 tonnen per week komen. Aan het einde van de vorige eeuw verdiende een kuiper 35 cent voor een grote ton en 14 cent voor een zestiende ton. De droge kuiperij was min of meer seizoenwerk en duurde tot half juni. Op dat moment was de haringvangst in volle gang en kwam de nadruk op de natte kuiperij te liggen. De natte kuipers pakten de haring over. Door het zout waren de haringen gekrompen en zat er minder in een ton; dat wil zeggen: de ton zat niet meer vol. Daarnaast werkten de natte kuipers ook langs de haven om de tonnen te herstellen.
Zij droegen klompen en over de broekspijpen trokken zij lange blauwe kousen aan. Om de kleding te beschermen droegen zij een voorschoot van oliegoed.

Bron Burgerlijke stand - Geboorte
Archieflocatie Streekarchief Goeree-Overflakkee
Algemeen: Gemeente: Middelharnis
Soort akte: Geboorteakte
Aktenummer: 53
Aangiftedatum: 24-05-1869
Kind: Arij de Groot
Geslacht: M
Vondeling: N
Geboortedatum: 23-05-1869
Geboorteplaats: Middelharnis
Vader Rokus de Groot
Moeder Cornelia Langendoen

Woonachtig:
in Tuinstraat 161, Maassluis.

Bron Burgerlijke stand - Huwelijk
Archieflocatie Stadsarchief Vlaardingen
Algemeen: Gemeente: Maassluis
Soort akte: Huwelijksakte
Aktenummer: 20
Datum: 20-05-1903
Bruidegom Arij de Groot
Leeftijd: 33
Geboorteplaats: Middelharnis
Bruid Francina van Nieuwkerk
Leeftijd: 20
Geboorteplaats: ’s-Gravenzande
Vader bruidegom Rokus de Groot
Moeder bruidegom Cornelia Langendoen
Vader bruid Gerrit van Nieuwkerk
Moeder bruid Jacoba Klazina Immerzeel

Referentie 11611
Datum 25-12-2012
(Als U rechtstreeks van b.v. Google op deze pagina kwam)